poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Placki z kaszy gryczanej

Zawsze mam ten sam problem kiedy gotuję kaszę lub ryż - wychodzi  za dużo. O ile z ryżem nie ma problemu, bo moje dzieci uwielbiają go z jogurtem - to z kaszą już jest trochę gorzej:) Idealnym wyjściem są placki z kaszy gryczanej. 
Do ugotowanej  kaszy dodajemy ziarna dyni, starty parmezan, trochę mąki gryczanej, bulionu warzywnego i wszystkie możliwe zioła, które akurat mamy w zasięgu ręki ( najchętniej dodaję bazylię, pietruszkę, lubczyk i czosnek niedźwiedzi). Całość miksujemy, ale nie na całkiem gładką masę i smażymy do zrumienienia po obu stronach. Uwielbiam je  jeść z żurawiną.






Smacznego! 


6 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie to wygląda:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kaszę gryczaną . Placuszki muszą być pyszne, a wyglądają strasznie apetycznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis!
    A kaszę gryczaną bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ago, to przepis dla mnie. Bardzo lubię kaszę gryczaną i właśnie takie wegetariańskie wynalazki!
    Więc co jutro u mnie na obiad? Kasza! ;)

    OdpowiedzUsuń